Așa cum Jules Verne a gândit cu mulți pași înaintea perioadei în care trăia, mulți antreprenori vin cu idei care au nevoie de timp să poată fi adoptate de lumea din jur. SmartBill este business-ul căruia nici fondatorii nu îi dădeau șansa unei vieți lungi. Mircea, Radu, și Ioana, după ce au lansat softul în 2007, au căutat următoarea oportunitate de afaceri, gândindu-se că ideea lor nu va avea succes.

13 ani mai târziu, Mircea ne povestește despre începuturile lui din lumea antreprenoriatului, așa că te invit să asculți Primii Trei Ani de SmartBill.

Despre Mircea:

Mircea Căpățână este cofondatorul SmartBill. Alături de Radu și Ioana Hasan, el a dezvoltat cel mai folosit soft de facturare și gestiune din România. Deși are un background de programator, Mircea excelează în online marketing și business development.

Ce poți învăța din acest episod:

  • Cum să atragi investitori pentru afacerea ta;
  • Greșeli frecvente pe care le fac antreprenorii români;
  • Ce înseamnă un ecosistem online și care sunt avantajele sale.

Concluziile mele:

  • Nu te speria de alții mai mari – Competiția din România, indiferent de domeniu, este încă mică. Poate că ideea ta este deja pe piață, dar asta nu înseamnă că nu vei avea succes. Când Mircea și colegii săi au lansat SmartBill, în România mai încercau încă 30 de firme să dezvolte un soft asemănător, însă cei trei antreprenori au reușit să se mențină la suprafață și chiar să devină cei mai buni.
  • Nu-i chiar așa – Când pornim la drum, avem tot felul de așteptări și bune și rele. Tot ce pare simplu, nu-i chiar așa. Te aștepți să îți meargă lucrurile într-un anumit mod, dar nu-i chiar așa. Ai impresia că statul îți pune bețe în roate, dar nu-i chiar așa. Lumea nu este împotriva ta, și prin diferite exemple date pe parcursul episodului, Mircea ne spune că “nu-i chiar așa”
  • Nimic nu se întâmplă de pe-o zi pe alta – Orice film durează două-trei ore. Totul pare să se întâmple cu viteza luminii, dar, din nou, nu-i chiar așa. Realitatea ne demonstrează iar și iar că orice lucru are nevoie de timp, iar un business nu e departe de acest adevăr. E nevoie de timp și de efort să îți creezi o reputație, să atragi investitori, să îți dublezi sau triplezi afacerea, etc. Așa că, în orice domeniu te gândești să începi, dă-i timp.

Principalele subiecte de discuție:

00:42 – De la agenție de Web Design la soft de facturare;
04:26 – Cel mai mare eșec al fondatorilor SmartBill;
39:44 – Cum au reușit să atragă investitori pentru SmartBill;
43:42 – Cea mai plăcută amintire din primii ani de antreprenoriat;
44:45 – Cum a evoluat piața de business din România în 10 ani;
46:20 – Care sunt greșelile pe care le fac antreprenorii români;
51:54 – Ce ar trebui schimbat la sistemul birocratic din România;
53:22 – Ce înseamnă ecosistemul SmartBill;
01:01:47 – Ce ar face Mircea diferit, dacă ar putea să o ia de la început;
01:03:02 – Sfatul lui Mircea pentru tinerii antreprenori; 

Link-uri utile:

Menu